Smoothie - eliksir zdravja

Tu pa, dragi moji, prosim oprostite mojemu ”ne konca ne kraja” zapisu, kajti smoothiju – zelenemu eliksirju bi lahko v neskončnost peli tako odo zdravja, kot odo mladosti, odo lepote, odo veselja, odo radosti do ode razcveta in brez pretiravanja najbolj veličastno odo, ki sploh še ni napisna.

Smoothie – zeleni eliksir vsebuje klorofil, ki že od nekdaj velja za čudežno zdravilo. Klorofil je poln kisika, ki je pravzaprav utekočinjena sončna energija. Brez sonca pa ni življenja! Klorofil skrbi za naše telo kot najbolj ljubeča in skrbna mati. Zdravi in čisti vse notranje organe, še več, uničuje naše notranje sovražnike – razne bakterije, glive in celo rakaste celice, poleg tega pa napravi telo bolj bazično, povečuje število krvnih celic, pomaga odpravljati slabokrvnost, uravnava menstruacijo, lajša boleče grlo, obnavlja ožilje v nogah, čisti in razkužuje črevesje, pospešuje celjenje ran, pomaga čistiti jetra, priskrbi organom potrebno železo…

Zeleni smoothie je odličen za razstrupljanje organizma!!! Že po nekaj dneh uživanja eliksirja se izboljša prebava, velikokrat pa se pojavijo klasični simptomi razstrupljanja kot so glavobol in utrujenost. Hrana, ki jo uživamo, je osiromašena in v telesu se kopičijo velike količine odpadnih kislin. Te se nalagajo v sklepih, kosteh in tkivih. To so predeli telesa, kjer se kasneje pojavijo prva bolezenska stanja. V začetni fazi temu pravimo zakisan organizem, kasneje pa lahko telo resno zboli. Vlaknine, ki jih vsebuje zeleni eliksir, v črevesju nase vežejo odvečne strupe, s tem pa pomagajo pri razstrupljanju organizma in posledično pripomorejo tudi k boljši prebavi. To pa ni edina odličnost teh čudežnih sokov. Prednost uživanja v primerjavi z običajno zelenjavo je tudi v tem, da z mešalnikom razbijemo trdo celulozno ovojnico in tako naše telo lažje vsrka hranilne snovi, ki so v listih.

Zelenje je edina prehranska skupina, ki pomaga prebavljati drugo zelenjavo, saj spodbuja izločanje prebavnih encimov, poleg tega pa vsebuje vlaknine, ki kot čudežna goba čistijo naše telo. Nenazadnje podpira tudi homeostazo, tj. lastno naravno sposobnost telesa, da se ozdravi.

S pitjem zelenega eliksirja, ki predvsem vsebuje sveže – žive in raznolike ekološko pridelane zelene liste, zagotovite telesu, da zaužije dovolj beljakovin. Iz zelenih listov in njih enostavnih aminokislin namreč telo veliko lažje ustvari beljakovine kot iz kompleksnih beljakovin. Če uživate zelene liste, je kot bi kupili nove amniokisline, sveže ustvarjene s pomočjo sonca in klorofila, ki jih bo telo uporabilo, da znova ustvari posamezne dele, ki se bodo dobro ujeli z vašo unikatno DNK.

Klorofil v zelenih listih je utekočinjena sončna svetloba, ki zdravi. Listi so edina živa stvar na tem planetu, ki lahko sončno svetlobo transformirajo v sladkor, torej v energijo. Zelene kašaste sokove se pije namesto dopoldanskih obrokov ali kot dodatek k uravnoteženi prehrani. Seveda pa so nadvse primerni še posebej za postni čas.

Zakaj je bolje piti sok kot gristi? Če zelenje zmešamo z mešalnikom omogočimo telesu bolj učinkovito vsrkavanje hranilnih snovi in dobimo neprimerno več hranil kot iz druge hrane, celo več kot iz tradicionalnih solat. Pa še nekaj si velja zapomniti: če uživamo hrano pripravljeno z mešalnikom, prihranimo energijo telesu in kljub letom ostajamo mladostni.

Koliko naj bi ga spili? Roko na srce, kolikor želite, težko da bi ga sploh lahko preveč popili. Če želimo prisluhniti našemu telesu in našim notranjim organom, si ga vsak dan z veseljem privoščite vsaj 2 dcl, še bolje pol litra, kakšen dan v tednu pa tudi liter ali dva.